1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου

Η ?πορεία του στο χρόνο.

Με Προεδρικό Διάταγμα το έτος 1931 το Σχολείο φέρει την ονομασία 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου (Φ.Ε.Κ.349/6-10-1931). Ωστόσο, έως τότε, έχει συμπληρώσει περίπου ένα αιώνα λειτουργίας διερχόμενο από διάφορα στάδια τα οποία εν συντομία περιγράφουμε παρακάτω.


1840, Ιανουάριος. Λειτουργεί μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων στο Κιάτο, το οποίο έφερε τον τίτλο «Δημοτικό Σχολείο Σικυώνος» . Σε αυτό φοιτούσαν παιδιά από το Κιάτο και τα Διμηνιό. Στη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών «Οι λειτουργοί της Ανώτατης, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, 19ος αιών», αναφέρεται ότι δίδασκε ο δημοδιδάσκαλος Αναστάσιος Αργυρόπουλος ή Αργυρίου, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Κιάτο και έφερε το βαθμό του δημοδιδασκάλου Γ ΄τάξεως. Τον Ιούνιο του 1840 ο δάσκαλος, επικαλούμενος ότι ο Δήμαρχος Σικυώνας Δημήτρης Μεγαρίτης δεν του κατέβαλε τους μισθούς και δεν ενδιαφερόταν για τη σωστή λειτουργία του Σχολείου, αποχώρησε και το Σχολείο έπαψε να λειτουργεί.


1843: Λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο Διμηνιού ? Κιάτου με έδρα το Διμηνιό και όχι το Κιάτο που ήταν έδρα του Δήμου Σικυώνος. Σε αυτό φοιτούσαν μαθητές από το Διμηνιό και το Κιάτο.


1858: Το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Διμηνιού μεταφέρεται στην έδρα του Δήμου , το Κιάτο.


1871: Το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Κιάτου είναι τετρατάξιο αλλά διθέσιο.


1879: Ίδρυση μονοθέσιου τετρατάξιου Δημοτικού Σχολείου Θηλέων στο Κιάτο.


1889: Τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων στο Κιάτο.


1893: Αναβαθμίζεται και λειτουργεί ως διθέσιο και τετρατάξιο το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων στη Σικυώνα. Συνεπώς, στο Κιάτο λειτουργούν δύο τετρατάξια Δημοτικά Σχολεία. Ένα τριθέσιο Αρρένων και ένα διθέσιο Θηλέων. Τα Σχολεία στεγάζονται σε διδακτήρια που χτίστηκαν σε οικόπεδο το οποίο αγοράστηκε το 1892.


1905: Το Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Κιάτου λειτουργεί ως τετραθέσιο και τετρατάξιο


1928: Εξ? αιτίας του σεισμού το συγκρότημα των διδακτηρίων καθίσταται ακατάλληλο. Τα κτίρια εγκαταλείπονται και παραμένουν σε αυτά μόνο τα αρχεία των σχολείων. Στο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων μεταφέρθηκαν και τα αρχεία του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων. Η διδασκαλία των μαθητών του Δημοτικού γίνεται στο Γυμνάσιο Κιάτου και στο διπλανό συγκρότημα της στεγασμένης αγοράς. Το ίδιο έτος άρχισαν οι διεργασίες για την εξεύρεση χώρου στον οποίο θα έπρεπε να γίνει η ανέγερση νέων διδακτηρίων. Στη συνέλευση των πολιτών το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 1829, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα Κιάτου, απερρίφθη η πρόταση του μηχανικού του Υπουργείου Παιδείας για εξεύρεση χώρου τουλάχιστον 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Το κόστος δαπάνης για την ανέγερση νέου διδακτηρίου προϋπολογίστηκε στο 1.000.000 δραχμές. Ακολουθεί εναλλακτική πρόταση για προσωρινή στέγαση των σχολείων σε ενοικιαζόμενα ιδιωτικά κτίρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα ¨Σικυών¨ τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη δημοπρασία απέβησαν άκαρπες (αρ. φύλλου 117, 7 Φεβρουαρίου 1932). Τελικά επικράτησε η λύση της ανέγερσης νέου διδακτηρίου στον ίδιο χώρο. Τα δύο σχολεία (Αρρένων - Θηλέων) συγχωνεύονται σε ένα το οποίο είναι εξατάξιο με έξι εκπαιδευτικούς

Το Κοινοτικό Κατάστημα μεταφέρθηκε σε διάφορα μισθωμένα κτίρια, έως ότου αποκτήσει την σημερινή οριστική του θέση στην οδό Γεννηματά έναντι της Πλατείας Ελευθερίας.


1931: Το 1931 ιδρύεται και δεύτερο Δημοτικό Σχολείο στο Κιάτο με αποτέλεσμα το αρχαιότερο να επονομαστεί 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου.


1932: Ξεκινούν οι εργασίες ανέγερσης νέου διδακτηρίου στο οποίο θα στεγαζόταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου. Η έλλειψη οικονομικών πόρων καθυστερεί την αποπεράτωση των εργασιών. Στο φύλλο 250 της 30ης Σεπτεμβρίου 1934 η εφημερίδα ¨Σικυών¨ αναφέρει: «η στέγαση εν αυτώ (του ημιτελούς διδακτηρίου) είναι αδύνατος, γίνεται δε εις τα ερείπια του Γυμνασίου μας, άλλο αίσχος τούτο». Η διάθεση συμπληρωματικής οικονομικής πίστωσης συντελεί στην συνέχιση και αποπεράτωση των εργασιών ανέγερσης του νέου διδακτηρίου τον Αύγουστο του 1936. Το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους άρχισαν τα μαθήματα (βλ. Διογένη Χαρλαύτη «Η πορεία μου στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», σελ. 32. Όμως δεν υπήρχε ύδρευση, ούτε είχε γίνει ο ελαιοχρωματισμός. Με τη λύση και αυτών των προβλημάτων το Σχολείο συνεχίζει τη λειτουργία του έως το έτος1939.


1933: Στο εγκαταλειμμένο, λόγω του σεισμού του 1928, σχολικό συγκρότημα ξεσπά πυρκαγιά στις 4 Ιανουαρίου 1933με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές το Σχολείο Θηλέων Σικυώνας καθώς και το διπλανό κτίριο της Κοινότητας Σικυωνίας. Μέρος του Αρχείου των Σχολείων, δύο ξύλινες βιβλιοθήκες από καρυδιά του Κοινοτικού Καταστήματος και τα έγγραφα που περιείχαν σώζονται από τον Κωνσταντίνο Μπουλούκο.


1940 ? 1944: Κατά τη διάρκεια της Γερμαο-ιταλικής κατοχής και λόγω της επίταξης από τους κατακτητές του διδακτηρίου, το Σχολείο λειτουργεί σε μισθωμένες ιδιωτικές αίθουσες:

  • Στη γωνία των οδών Σικυώνος και Κροκιδά ένα δωμάτιο και μία αποθήκη .Η μίσθωση διήρκησε ένα έτος (Σεπτέμβριος 1941 ? Ιούλιος 1942), καθ? ότι ο χώρος επιτάχθηκε από τους Ιταλούς και χρησιμοποιήθηκε ως συνεργείο στρατιωτικών αυτοκινήτων.  
  • Επίσης, επί της οδού Σικυώνος, άλλες δύο αποθήκες.
  • Στη γωνία των οδών Μεταμορφώσεως  Σωτήρος και Κρικιδά (δύο αίθουσες η μία απέναντι από την άλλη).

1945 ? 12018: Με την αποκατάσταση των καταστροφών τις οποίες προκάλεσαν οι κατακτητές, το Σχολείο από το 1945 λειτουργεί και πάλι στον ιδιόκτητο χώρο (γωνία Σικυώνος και Εθνικής Αντίστασης 19).  Λόγω της καταστροφής των υποδομών του το Γυμνάσιο Κιάτου, στη μεταπολεμική περίοδο, φιλοξενείται στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, λειτουργώντας πρωί ? απόγευμα εναλλάξ. 

  • 1η Αυγούστου 1959. Ιδρύεται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου, αλλά λόγω έλλειψης διδακτηρίου συστεγάζεται με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου. Τα δύο Σχολεία συλλειτουργούν έως το 1964 οπότε το 4ο Δημοτικό Σχολείο μεταφέρεται σε δικό του διδακτήριο.
  • 1963 ? 1964: Αντικαθίστανται τα κατεστραμμένα μάρμαρα στο κλιμακοστάσιο, τοποθετείται σύγχρονη τηλεφωνική γραμμή, γίνεται γενικός ελαιοχρωματισμός και συμπληρώνεται η περίφραξη.
  • 1963: Κατασκευάζονται, μαζί με τις δημοτικές και σχολικές τουαλέτες σε τμήμα του προαυλίου προς τη θάλασσα. Σχετική με το θέμα είναι η υπ. Αριθμ. 15909/19-2-1963 Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.  Ωστόσο, η Σχολική Εφορεία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συγκεκριμένη ενέργεια( Σχολική Εφορεία, Πράξη 1η -  1η Μαρτίου 1963, Γ.Α.Κ. Κορινθίας).
  • 1968 ? 1969: Το Σχολείο απέκτησε ένα πολύγραφο και μία γραφομηχανή. Με κρατική επιχορήγηση, τμήμα του προαυλίου μετατρέπεται σε σχολικό κήπο και επεκτείνεται η περίφραξη.
  • 2000 ? 2001: Ανακατασκευή τουαλετών, κατασκευή θεατρικής σκηνής.
  • 2005: Το Σχολείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα διαμόρφωσης σχολικών αυλών, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 88.000 ? και α) τοποθετήθηκαν νέα κιγκλιδώματα και πόρτες, β) έγινε βαφή των εξωτερικών χώρων, γ)κατασκευάστηκε γήπεδο καλαθοσφαίρισης, δ) κτίσθηκε οίκημα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κυλικείο, ε)δημιουργήθηκε αίθουσα πληροφορικής, τοποθετήθηκαν δύο προκατασκευασμένες αίθουσες στον προαύλιο χώρο και στ) αφαιρέθηκαν, ως αντιαισθητικές,   λαμαρίνες που υπήρχαν στα κιγκλιδώματα προς την οδό Εθνικής Αντίστασης με σκοπό να μην υπάρχει επαφή μαθητών και τυχόν διερχόμενων  υπόπτων στην παραπάνω οδό. 
  • 2018: Διάνοιξη νέας εισόδου στη βόρεια πλευρά του προαυλίου καθότι η τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών καθιστούσε αδύνατη την είσοδο οχημάτων στο χώρο του Σχολείου.

 

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 20 επισκέπτες και κανένα μέλος